Google Chrome tarayıcısı ile adres çubuğunda 3 şeyi aynı anda yapıyorsunuz.Her hangi bir adresi yazıp direk olarak bağlanabilirsiniz.Ya da bir kelime yazıp arama motorunuzda (önceden değiştirmediyseniz Google) aram yapabilir ya da daha önce kaydettiğiniz bir yer imi'ni yazarak bulabilirsiniz.Yani tarayıcının adres çubuğu hem daha önce ziyaret ettiğiniz siteleri, hem yer imlerinde kayıtlı olan siteleri, hemde daha önceki arama kelimelerini gösterir.Aşağıda bir örnekle gösterelim.
Örneğin yukarıda Chrome tarayıcısının adres satırına "yuvar" kelimesini yazdığımda daha tamamlamadan karşıma 5 adet sonuç çıktı.Bu sonuçların yanlarındaki ikona dikkat edin.
Yıldız - Yer imleri araması
Sayfa - Daha önce ziyaret edilen bağlantılar
Büyüteç - Aranmış ya da arama yapılacak kelime
Gördüğünüz gibi hem yer imleri, hem daha önce ziyaret edilen bağlantı, hemde daha önce yapılan arama sorgusunu tekrar yapmam için öneride bulunuyor.
Ama zaten Chrome tarayıcısının ana sayfasında Google arama kutusu var.Bu adres çubuğunu daha da karıştırmanın bir manası yok.En azından arama yaptığımızda sadece yer imlerinde arasın.Burayı sadece yer imleri aramasına çevirmenin basit bir yolu var.Böylece kutuya ne yazarsak yazalım, sadece yer imlerinden arama yapacak.Diğer sonuçlarıda gösterecek elbette.Ama yer imleri araması en üstte çıkacak ve "Enter" tuşu ile arama orada yapılacak.
Sağ üst köşedeki çarpı ikonunun altına basın ve "Ayarlar"a girin.
Arama motorlarını yönet kısmına girdikten sonra en altta "Diğer arama motorları" altındaki boş kutucuğu aynen yukarıdaki gibi doldurun.
Aslında ilk iki kutucuğa ne yazdığınızın önemi yok.Ama son URL kısmına "chrome://bookmarks/?#q=%s" yazmanı ve kaydetmeniz gerekiyor.Daha sonra varsayılan arama motoru olarak bu oluşturduğumuz yer imleri aramasını ekleyin.Hepsi bu kadar.Artık adres çubuğu Google'da ya da başka bir arama motorunda değil yer imlerinin içinde arayacaktır.
Hiç yorum yok : Leave Your Comments
(İnternette fikir ve düşüncelerin yayılmasında büyük rol oynayan Web 2.0 siteleri (bloglar, forumlar, video siteleri, sosyal ağlar vs) çok sesliliğin ve demokrasinin bir parçası olarak anlaşılmalıdır.)